VIN MENY

HVITE VINER

PECORINO VELLODORO

Umani Ronchi, Abruzzo Italia

Pecorino

Druene innhøstes manuelt fra Umani Ronchis vinmarker i Monti Pagano-åsene rundt Chieti i primo september. De mykpresses om morgenen, mens de ennå er kjølige, og vinifiseres ufiltrert ved at mosten kjøles umiddelbart ned og gis kald statisk dekantering. Vinens alkoholiske gjæring foretas i temperaturkontrollerte ståltanker på 16-18 grader i 10-15 dager. Vinen gis ikke malolaktisk gjæring. Etter vinifikasjon hviler vinen ufiltrert (på bunnfallet) i min. fire måneder før flasking.

glass 95,- / 425,-

 

SANCERRE BLANC AOC

Dominique Roger, Loire Frankrike

Sauvignon Blanc

Temperaturkontrollert fermentasjon på ståltank med den naturlige gjærsoppen på druene for å bevare vinens unike terroirprofil. Vinen ligger en periode på bunnfall med jevnlig omrøring. Etter en forsiktig filtrering tappes vinen på flaske.

glass 135,- / 635,-

CHABLIS PER ASPERE

Domaine Charly Nicole, Burgund Frankrike

Chardonnay

De økologisk dyrkede druene fra Charly Nicoles vinmarker i Fleys mykpresses før de gjæres naturlig i 25 dager på bunnfallet. Vinen

overføres så til stålfat for ytterligere foredling i 10-12 mnd.

glass 130,- / 615,-

HAUTE -  CÔTES DE BAUENE AOC

Domaine Henri Delagrange, Burgund Frankrike

Chardonnay

Druene høstes manuelt fra familien Delagranges 3 ha store og 15 år gamle, sør-sør-østvendte vinmark i Pommard, 100-150 m.o.h. Druene mykpresses, hvoretter halvparten gjæres i ståltanker og halvparten dels i eldre barriques (228 l.), dels i eldre tonneaux (500 l). Vinene lagres i samme i 12 mndr før tapping.

695,-

SANCERRE GRAND RESERVE

Henri Bourgeois, Loire Frankrike

Sauvignon Blanc

Gjæret i temperaturkontrollerte ståltanker. Fatlagret i 5 md

695,-

SÛDTIROLER MONTIGGL RIESLING DOC

San Michele Appiano, Alto Adige, Italia

Riesling

Druene hentes eksklusivt fra Cru-vinmarkene ved Monticolo-sjøen (Lago Monticolo/Montiggl). Etter pressing gjæres vinen på ståltanker, etterfulgt av 5 mnd. lagring på samme fat. Vinen modnes 3-4 mnd. på flaske før distribusjon. Meget begrenset produksjon.

695,-

COMETA DOC

Planeta, Sicilia

Fiano

Fra vinmarkene Gurra og Dispensa i Ulmo. Druene høstes i slutten av august, avstilkes, mykpresses, og mosten klarnes ved kaldstabilisasjon natten over. Vinen gjæres på ståltanker ved 15 grader i 20 dager. Vinen tappes på flasker i siste halvdel av februar.

895,-

MEURSAULT AOC

Domaine Henri Delagrange, Burgund Frankrike

Chardonnay

Druene håndplukkes fra Delagranges 30 år gamle, sør-øst vendte vinmarker, mykpresses og gjærer i åpne 228 og 300 l. fat. Vinen lagres 12 mndr i barriques, hvorav 20% (kun) nye

1345,-

PULIGNY - MONTRACHET

Domaine Henri Delagrange, Burgund Frankrike

Chardonnay

En unik Puligny fra Didier Delagrange, vinmaker og arvtaker til Domaine Henri Delagrange.Druene høstes fra Didiers praktfulle, 0,7 ha vinmark i Puligny, mykpresses og gjæres så i åpne, eldre eikeliggere. Vinen lagres i 12 mndr, hvorav 10 i mindre fat, 20% nye, resten brukt.

1495,-

CHASSAGNE - MONTRACHET

Domaine Henri Delagrange, Burgund Frankrike

Chardonnay

Familien Delagranges nyeste produkt er deres Chassagne-Montrachet, produsert på druer fra en 1 ha vinmark de ervervet i 2012. Druene mykpresses, gjæres i 12 dager i åpne fat og lagres 10 mndr i en kombinasjon av eldre små eikeliggere og stål..

1495,-

husets vin

RØDE VINER

BARBERA D ALBA DOC

Giovanni Rosso, Piemonte Italia

Barbera

Eksklusivt produsert på druer fra eldre vinranker i vinmarkene Damiano, Costa Bella og Cerretta i Serralunga d'Alba. Hver vinmarks avling vinifiseres separat og gjæres naturlig i temperaturkontrollerte sementfat med daglig pressing av 'hatten' i 18 dager. Vinen overføres så ufiltrert til 25 hl botti for lagring i 8-10 mnd. før flasking.

475,-

husets vin

RIPASSO VALPOLICELLA CLASSICO SUPERIORE DOC

Stefano Accordini, Veneto Italia

60% Corvina, 15% Corvinone, 20% Rondinella, 5% Molinara

Ripasso er valpolicella som får en annengangsgjæring på bunnfallet etter Amarone-produksjonen. Accordinis «Acinatico» gjæres kaldt i februar, stabiliseres på stål til mai, lagres så på små trefat i 12 mnd., og så ytterligere på flaske før salg.

575,-

SANCERRE ROUGE

Dominique Roger, Loire Frankrike

Pinot Noir

Dominique Rogers Pinot Noir-druer innhøstes fra to eldre, økologisk dyrkede vinrmarker, hvorav 1/3 fra kalkholdig "oxford"-jordsmonn (svart mergel) og 2/3 fra et kritthvitt og svært skjellbasert fossilt jordsmonn. Vinen vinifiseres i stål før den lagres 12 mndr på eldre trefat.

635,-

SAINT EMILION GRAND CRU AOC

Chateu franc Patarabet, Bordaux Frankrike

95% Merlot, 5% Cabernet Sauvignon

Druene innhøstes manuelt fra famliiens vinmarker, primært merlot, i Saint-Emilion. Vinen vinifiseres på tradisjonelt vis i små tanker hvoretter vinen lagres i minimum 12 mndr i barrique. Familien benytter fortsatt slottts kjeller i sentrum av byen for flaskelagring. Det historiske huset styres i dag av sjette generasjons vindyrkere, brødrene Sylvain og Pierra-Francois Faure

795,-

BRUNELLO DI MONTALCINO 

Cold`Orcia, Toscana Italia

Brunello (Sangiovese) 100%

Druene dyrkes i sydeksponerte vinmarker som ligger på 300 m.o.h. Vinen gjæres i 18 til 20 dager på ståltanker med temperatur under 30 grader. Lagres deretter i 3 år på botti, laget både av slovensk og fransk Allier eik. Deretter lagres vinen 1 år på flaske.

875,-

BAROLO SERRALUNGA

Giovanni Rosso, Piemonte Italia

Nebbiolo 100%

Druer fra vinmarkene Ceretta Piani, Ceretta Margherita, Sorano, Costa Bella og La Serra presses separat i oktober og spontangjæres i sementtank i 10-12 dager med pump-over. Lagres 36 mnd. på 25 hl eldre eik, før den ufiltrerte vinen ligger på flaske 30 mnd.

895,-

AMARONE DELLA VALPOLICELLA CLASSICO

Stefano Accordini, Veneto Italia

Corvina Veronese 75%, Rondinella 20%, Molinara 5%

Håndplukkede druer tørkes på loft i 120 dager. Presses januar, uten at stilkene fjernes. Gjæres ved 12 grader og masereres i 30 dager. Vinen legges på fat sent i mai og fullender malolaktisk gjæring. På Allier og Never barriques i 2 år, så 8 mnd. på flaske.

995,-

VOLNAY VILLE VIGNES 

Domaine Henri Delagrange, Burgund Frankrike

100% Pinot Noir

Druene til Delagranges Vieilles Vignes hentes fra familiens 1,73 ha, 55 år gamle vinmark, 280 m.o.h. og med øst-sør-øst eksponering. Druene gjæres 15 dager i åpne fat. Vinen lagres 15 mndr, hvorav 12 i eik.

1125,-

MUSSERENDE / CHAMPAGNE

PROSECCO DI VALDOBBIADENE BRUT DOCG

Bonaventura Maschio, Veneto Italia

Prosecco 100%

Druene innhøstes manuelt fra famliiens vinmarker, primært merlot, i Saint-Emilion. Vinen vinifiseres på tradisjonelt vis i små tanker hvoretter vinen lagres i minimum 12 mndr i barrique. Familien benytter fortsatt slottts kjeller i sentrum av byen for flaskelagring. Det historiske huset styres i dag av sjette generasjons vindyrkere, brødrene Sylvain og Pierra-Francois Faure

glass 110,- / 425,-

CHAMPAGNE BRUT AOC

Nominé-Renard, Champagne Frankrike

40% Chardonnay, 30% Pinot Meunier, 30% Pinot Noir

Produsert 100% på druer fra familien Nominés eiendom, hvor tre druesorter fra seks parseller vinifiseres hver for seg før de blendes av far og sønn Claude og Simon Nomine. Vinen ligger 30 mndr på bunnfallet (methode champennoise) og ytterligere 6 mndr etter degorgering.

895,-

ROSÈ

SANCERRE ROSÈ

Dominique Roger, Loire Frankrike

Pinot Noir

Druene høstes manuelt og utvelges nøye, før de presses langsomt, for å sikre godt uttrekk av farge fra skallene, før gjæring i 3 uker. Modnes på bunnfallet til sent på vinteren. Vinen filtreres og flasketappes våren etter innhøsting


130,-/ 635,-

CHAMPAGNE BLEU BRUT AOC

Besserat De Bellefon, Burgund Frankrike

50% Pinot Meunier, 30% Chardonnay, 20% Pinot Noir

Håndplukkede druer mykpresses og grovfiltreres. Første gjæring på 19°c i rustfritt stål tank med en til to omstikkinger før kaldstabilisering og endelig filtrering på kiselguhr, før 8 måneders stabilisering i ståltanker. Så følger flasketapping, dosage og 3-4 år på bunnfallet i flaske. Vinen lagres ytterligere minimum 6 måneder etter degorgering.

995,-

CHAMPAGNE BRUT NATURE AOC

Besserat De Bellefon, Burgund, Frankrike

30% Pinot Meunier, 10% Chardonnay, 60% Pinot Noir

Besserat de Bellefons unike Brut Nature produseres på håndplukkede druer fra slottets unike 16 ha store bio-vinmark i Marne. Druene mykpresses og grovfiltreres før gjæring på 19°c i rustfri ståltank med en til to omstikkinger før kaldstabilisering. Filtrering på kiselguhr og 8 måneders stabilisering i ståltanker følges av 5 år på bunnfallet i flaske. Vinen lagres ytterligere minimum 6 måneder etter degorgering.

1495,-

CHAMPAGNE BLANCS DE BLANCS GRAND CRU

Besserat De Bellefon, Burgund Frankrike

100% Chardonnay

Håndplukkede druer mykpresses og grovfiltreres. Første gjæring på 19°c i rustfritt stål tank med en til to omstikkinger før kaldstabilisering og endelig filtrering på kiselguhr, før 8 måneders stabilisering i ståltanker. Så følger flasketapping, dosage og 3-4 år på bunnfallet i flaske. Vinen lagres ytterligere minimum 6 måneder etter degorgering.

1595,-

Bjønnlia 45, 2634 Fåvang booking@tyrihanstunet.no    Tel: 97 56 99 28

MONTEPULCIANO D`ABRUZZO DOC

Umani Ronchi Abruzzo italia

Manuell innhøsting månedsskiftet september/oktober. Etter en mykpressing, gjennomgår vinen en 10 dagers maserasjon, før alkoholisk og malolaktisk gjæring. Ligger 4 mnd. på stålfat. Deretter kort tids flaskelagring.

glass 95,- / 425,-